18.9.2018

Kun kolme vanhaa kaverusta kohtasivat

Perjantaina nähtiin Sippulassa riemastuttava näky, kun Jyväskylään hiljan Savonlinnasta muuttanut Kalle Makkonen pääsi kokeilemaan golffia pitkän tauon jälkeen.

Kalle, joka on aiemmin harrastanut golfia innokkaasti Savonlinnassa, sairastui kaksi ja puoli vuotta sitten, jonka seurauksena hänen vartalonsa vasen puoli halvaantui, ja hänen liikkumisensa muuttui todella vaikeaksi. Tuosta johtuen hän on pystynyt liikkumaan käytännössä ainoastaan avustettuna pyörätuolilla, eikä golfin pelaaminen ole onnistunut. Täysin mahdotonta se ei kuitenkaan ole, sillä on olemassa laite, jolla pelaaminen on mahdollista tällaisessa tapauksessa, se on nimeltään on Paragolferi. Johtuen laitteen hinnasta (30000€-80000€), niitä ei Suomessa ole ollut kuin muutama yksityisesti omistettu. Laite ei sinänsä ensi alkuun näytä edes kovin erikoiselta, se on yksinkertainen kolmella pyörällä varustettu kulkuneuvo, jota kyydittävä itse ohjaa. Monella tapaa se päällisin puolin muistuttaa yhden hengen golf-autoa tai -mopoa ja laittaa hieman ihmettelemään hintaa. Mutta ne ominaisuudet, mitkä tekevät siitä erikoisen ja selittävät osaltaan hintaa, ovat a) sen istuin-osa, joka kykenee turvallisesti nostamaan pelaajan täysin suoraan pysty-asentoon, mahdollistaen mailan heilauttamisen, sekä b) sen tehokas moottori, jonka avulla pelaaja voi mennä vaikka bunkkeriin lyömään palloaan, mahdollistaen golfin pelaamisen koko kentän alueella.

Nyt kuitenkin, kiitos JG:läisen Jarmo Perttusen, joka on ollut viemässä eteenpäin valtakunnallista hanketta Esteettömän golfin - edistämiseksi, on maassamme yksi laite, jonka avulla mahdollistetaan yhä useamman vaikeasti liikuntarajoitteisen golfarin, kuten Kallen, lajin harrastaminen/kokeileminen. Kyseisen laitteen ”koti”-kenttä on Hirsala Golf, mutta tällä kertaa hieman hyvällä tuurilla se saatiin Jyväs-Golfiin päiväksi pariksi lainaan, ja Kalle pääsi toteuttamaan haavettaan päästä pelaamaan taas golfia. Olikin huikeaa nähdä kuinka Kalle, jolle tämä oli ensimmäinen kerta laitteessa, ja joka ei vasenta puoltaan pystynyt käyttämään (mutta jolla on oikeassa kädessä voimaa vaikka muille jakaa), sivalsi jo muutaman harkkaswingin jälkeen kelpolyöntejä pitkälle harjoituskenttämme rinteeseen, pitäen kiinni mailasta pelkällä oikealla kädellään. Kovin pitkään ei asetuksia tarvinnut hakea, mitä nyt vähän pallon paikkaa vaihdeltiin ja nostettiin miestä pystympään, kun jo hetkessä hän oli lyönyt lähes sata palloa. Hän kävi vanhasta muistista bägistään läpi kaikki mailat puu kolmoseen asti, kuin pelimies rangella konsanaan. Enemmän haastetta tarjosi Paragolferi -laitteen herkkä ohjaus, joka vaati hieman totuuttelemista.

Harjoittelun jälkeen oli suuntana ykköstii, ja juuri lähtöajan lähestyessä, Kallen pääsivät yllättämään harjoituskentän tiille kirmaisseet Kallen vanhat työ- ja pelikaverit Savonlinnasta Arto Svensk sekä Rami Rainivaara, jotka tulivat ilmoittamaan lähtevänsä hänen pelikavereiksi kierrokselle. Se oli koskettava hetki (siinä saattoi sivusta seuranneella silmäkulma vähän kostua) - ja samalla riemua täynnä, kun kolme vanhaa kaverusta kohtasivat toisensa taas pelikentällä. Toivottavasti saamme Kallen tänne Sippulaan toistekin pelaamaan – häneltä voisimme yksi jos toinenkin saada kelpo vinkkejä siitä mikä tässä lajissa on parasta!

Kuvassa vasemmalta kaverukset Rami Rainivaara, Kalle Makkonen ja Arto Svensk (JG).

© Jyväs-Golf 2019  •  Design and cms by AtMentor