19.8.2018

Miesten ja naisten mestaruudet ratkaistiin viikonloppuna Sippulassa

Jyväs-Golfin miesten lyöntipelimestaruudesta taisteltiin neljättäkymmenettä ensimmäistä kertaa viikonloppuna Sippulassa pääosin kauniissa säässä. Kilpailu alkoi jo perinteeksi muodostuneen kaavan mukaan yhdeksän reiän kierroksella perjantaina johon oli ilmoittautunut mukaan peräti 47 pelaajaa. Parin vetäytymisen jälkeen 45 starttasi matkaan ja ensimmäisen päivän haastavassa tuulessa parhaiten pelasi Matti Moilanen, joka johti yksi yli parin tuloksellaan. Toisena oli kolmen kopla Timo Ristikivi, Heikki Kosonen ja Sami Rantakari lyönnin päässä Moilasesta.

Lauantai-aamuna startattiin hieman sateisissa merkeissä kilpailun suurimpaan päiväkohtaiseen, 27 reiän urakkaan. Kenttämestari Pappisen ja hänen joukkojensa huippukuntoon virittämät viheriöt olivat tuon saamansa kylvyn tähden hieman armollisempia kilpailijoita kohtaan, mutta haastetta silti riitti. Aamulla pelattu yksittäinen ysi tarjosi tulosluetteloon sen verran muutosta, että Timo Ristikivi otti johtopaikan haltuunsa yhteistuloksella 75. Hänen takanaan lyönnin päässä olikin sitten neljä pelaajaa. Kilpailun lopputuloksen kannalta tärkeässä roolissa oleva Timo Tuunanen oli tässä vaiheessa viisi lyöntiä perässä johtajaa.

Lauantaina puolenpäivän koitteessa lähdettiin pelaamaan seuraavaa 18 reiän kierrosta, joka monelle tulosten perusteella oli haasteellinen, tarjosi kuitenkin Tuunaselta huikean yksi alle par 69 -tuloksen, sekä komeat yksi yli ja 2 yli -tulokset Timo Ristikiveltä ja Risto Rautiolta. Nukkumaan lähdettiin Ristikiven johtaessa kilpailua kahdella lyönnillä ennen Rautiota ja Tuunasta. Viiden lyönnin päästä heistä vaani nuori haastaja – Samu Salmela.

Sunnuntain koittaessa kenttä oli jälleen kerran loistava ja pelaajat lähtivät kilpailun viimeisellä kahdeksalletoista. Viimeisessä ryhmässä pelanneet Rautio, Tuunanen ja Ristikivi pelasivat aika tasaisesti, mutta tätä nykyä taitavasti palloa vasemmalta oikealla työstävä Ristikivi oli nykäissyt pelikavereihinsa nähden kahden lyönnin kaulan sunnuntain etuysillä. Parasta peliä tuolla ysillä esitti tätä trio edeltävässä ryhmässä pelannut Samu Salmela, joka suoriutui kenttämestari Pappisen asettamasta haasteesta tuloksella 33 – kaksi alle parin ja siirtyen näin kahden lyönnin päähän Ristikivestä. Salmela kirikin komeasti ollen kolmentoista väylän jälkeen vain lyönnin päässä Rystystä, mutta tuplat väylillä viisi ja seitsemän koituivat hänen kohtalokseen. Takana tulevassa viimeisessä ryhmässä peli kävikin samalla jännäksi sillä neljäntoista väylän jälkeen Rautio, Tuunanen ja Ristikivi olivat tasoissa.

Sitten alkoi tapahtua, Tuunanen chippasi birdiensä sisään väylän kuusi takaa ottaen lyönnin kaulan. Seiskalla puolestaan Ristikivi löi lähestymisensä lipun viereen ja tasoitti pelin. Tässä vaiheessa Rautio hieman epäonnistui ja tuplabogey jätti hänelle vuoren kiivettäväksi. Väylällä kahdeksan sekä Ristikivi, että Tuunanen löivät komeat avaukset, mutta ainoastaan Ristikiven täydellisesti hallittu pitkällä rautamailalla lyöty avaus pysyi väylällä. Tämä oli selkeä etu lähestymisessä, sillä Tuunasen pallo putosi kolme metriä lipun vasemmalle puolelle, mutta jatkoi matkaa griinin yli, kun taas Ristiksen pallo putosi kolme metriä lipusta oikealle, ja pysähtyi siihen. Tuunanen teki kilpailun lopputuloksen kannalta todella tärkeän ”up and down” pelastuksen griinin takaa ja Ristikivi jätti käyttämättä birdie-mahdollisuutensa hyväksi. Viimeiselle lähdettiin tasatilanteesta. Molemmat löivät komeat avaukset hieman väylän dogleg kulmaa niistäen, mutta jättivät kuitenkin itselleen haastavat kakkoset varsinkin tuuli huomioiden. Tuossa vaiheessa kysymys kuului, kumpi uskaltaa lähteä lyömään kahdella päälle, sillä matkaa oli molemmilla päälle 200m jäljellä ja kaikki tuota ysiväyläämme pelanneet tietävät, kuinka etuvasemmalla oleva vesieste tuntuu vetävän palloja puoleensa, niin kuin tekee myös oikealla oleva oja ja out-raja. Molemmat pelasivat komeat lyönnit oikean kautta. Tuunanen päätyi ns. ”Pin high” eli lipun mittaiseksi oikealle forelle ja Ristikivi hieman enemmän oikealle. Tämän jälkeen kaikki ratkeasi chippi-putti kilpailussa. Tämän kilpailun voitti Tuunanen lyöden komean chipin alle metriin, josta hän ei ollut aikeissakaan missata kuppia. Ristis löi vaikeasta paikasta bunkkerin yli komean chipin, mutta jätti puttiinsa hieman liikaa matkaa. Tuunanen pelasi viimeiset yhdeksän reikää komeasti kolme alle parin – 32 lyöntiä ja voitti toisen kerran mestaruuden. Edellinen mestaruus tuli hänelle vuonna 2006. Tuunanen kiitti puheessaan pelikavereita ja kentän kuntoa, sanoen että se edusti parasta Sippulanniemeä mitä hän on nähnyt 30:een vuoteen. Tuunanen on Mid Amateur sarjassa Suomen kansallista kärkikastia, joten hänen sanoillaan on entistä enemmän painoarvoa. Tuunanen voitti mestaruuden tuloksella 221, Ristikivi oli toinen, tuloksena 222 ja kolmanneksi pelasi itsensä Samu Salmela tuloksella 226. Risto Rautio oli samalla tuloksella neljäs.

Naisten mestaruudesta kilpailtiin puolestaan pelaten 18 lauantaina ja 18 sunnuntaina. Naisten mestaruuskilpailut yritettiin järjestää jo kerran aikaisemmin kauden aikana, mutta liian vähäisten ilmoittatuneiden vuoksi kilpailua ei tuolloin pystytty toteuttamaan. Tällä kertaa kuitenkin seitsemän rohkeaa seuramme naispelaajaa ilmoittautui mukaan ja mestaruudesta päästiin kilvoittelemaan. Ensimmäisen päivän jälkeen puolustava mestari Annie Sivelä piti johtoa seitsemän lyönnin turvin ennen Kaija Ilmavirtaa ja 9 lyönnin turvin ennen Mari Minkkistä ja Anne Mattilaa.

Naiset lähtivät sunnuntai aamuna ennen miehiä liikkeelle. Kilpailua lauantain jälkeen johtanut Annie kasvatti ensimmäisen ysin jälkeen entisestään johtoaan sillä toisena olleelle Ilmavirralle ei siunaantunut paras mahdollinen etuysi kuin ei myöskään Minkkiselle. Anne Mattila puolestaan pysyi komeasti vauhdissa mukana pelaten etuysin vain yhden lyönnin suuremmalla tuloksella kuin Annie. Annie Sivelä voitti mestaruuden loppujen lopuksi kahdentoista lyönnin marginaalilla (yhteistulos 176), toinen oli Anne Mattila ja kolmanneksi taisteli itsensä Kaija Ilmavirta.

Mestaruuskisojen parhaat palkitaan seuran kauden päätöstilaisuudessa.

MIEHET: Tulokset

NAISET: Tulokset

© Jyväs-Golf 2019  •  Design and cms by AtMentor